K. ter Laan op de website en opening ‘Groningana’

Vanaf 4 maart verschijnt de bekende Groninger Encyclopedie van K. ter Laan op www.groningengids.nl. De ontsluiting van deze alleen nog antiquarisch verkrijgbare encyclopedie gebeurt door uitgever Print Media uit Bedum, de bouwer en bedenker van de website, stap voor stap. Na een aantal maanden zal de zeer populaire encyclopedie geheel via de website zijn te bekijken. Bezoekers kunnen deze ontwikkeling nu al volgen en via www.kterlaan.nl straks alles van hun gading vinden, gerangschikt op alfabet, thema, plaats, naam en trefwoord. Uitgever Martin Scholma: ‘Alle gegevens van de waardevolle encyclopedie gaan we koppelen aan de informatie in de website www.groningengids.nl, die gaat over cultuur, recreatie, geschiedenis, natuur en landschap. Daarmee heeft Groningen een unieke database, met voor elk wat wils en iedere week wat nieuws. Daarmee is www.groningengids steeds meer de ‘google’ van Groningen.’
De K. ter Laan – site wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de erven van deze sympathieke Groninger met landelijke bekendheid. Print Media heeft het voornemen de verdere ontwikkeling van de Encyclopedie te doen in samenwerking met belangrijke Groninger culturele instellingen.

Gelijk met de ontsluiting van ‘K. ter Laan’ opent Print Media in dezelfde website Groningana.
In www.groningana.nl wordt alles verteld over nieuwe en bestaande boeken, en over onderzoeken die tot een publicatie moeten leiden. Op de site kan iedereen die iets te melden heeft over een publicatie terecht; zoals historische verenigingen, uitgevers, boekhandelaren, maar ook particulieren en stichtingen. Informatie wordt gegeven over titel, auteur, uitgever, plaats, streek, inhoud, omslag e.d. Bezoekers kunnen intekenen, bestellen, zoeken en vragen stellen. Ook kunnen via de agenda koppelingen worden gelegd naar activiteiten die met boek of onderwerp te maken hebben, zoals lezingen en excursies.
Volgens Martin Scholma, die het concept heeft ontwikkeld, voorziet de boekensite in een grote behoefte, omdat de gegevens nu alleen versnipperd en niet volledig beschikbaar zijn. De nieuwe website gaat deze leemte opvullen. Voor vermelding op de site wordt een geringe vergoeding gevraagd, ter dekking van de onderhoudskosten.
Ook de informatie van www.groningana.nl wordt gekoppeld aan de site www.groningengids.nl, waardoor deze database steeds rijker wordt aan informatie en het voor de bezoeker steeds leuker wordt er doorheen ‘te crossen’.