Aardappelmeel -

grondstof voor sago, vermicelli, macaroni, puddingpoeder; voor de textiel- en cartonindustrie, voor dextrine en gom, voor glucose, dextrose, stroop, voor stijfsel, voor spiritus enz. In de Veenkolonien worden bijna 30.000 ha met aardappels bebouwd.
Bij 't uitbreken van de oorlog waren er in Groningen 11 cooperatieve en 4 particuliere fabrieken; de eerste verwerkten 86% van de aardappels.
Nu zijn er 8 coöperatieve fabrieken en 1 in Overijsel; 3 particuliere fabrieken in Groningen, 1 in Drente, 1 in Overijsel. De eerste Coöperatieve kwam in 1898 te Borgercompagnie. In hetzelfde jaar verrezen ook de fabrieken van Kiel en Tripscompagnie. Zie Eureka. De N.V. Scholtens Fabrieken stichtte 6 fabrieken: Fokshol, Hoogezand, Zuidbroek, Muntendam, Zuidwending en Stadskanaal. Zie Mussekanaal, Twee Provincien, Scholtens fabrieken, Westerwolde en Woudbloem.
Er zijn thans in totaal 20 aardappelmeelfabrieken, 15 coöperatieve en 5 particuliere fabrieken. Van de 15 coöperatieve zijn 12 verenigd in het Abévé. Van de Coöperatieve fabrieken staan er 8 in Groningen, 6 in Drente en 1 in Overijsel. Van de 5 particuliere 3 in Groningen, 1 in Drente en 1 in Overijsel (1953). In 1920 werd het Coöperatief Aardappelmeelverkoopbureau opgericht te Veendam. Daarbij zijn 12 van de 15 coöp. fabrieken aangesloten.
Na de Tweede Wereldoorlog vormden de aardappelmeelfabrieken een fonds van ruim f 100.000 om de bouw van rooi-machines te bevorderen. Bij Ter Borg en Mensinga te Appingedam liet men verbeterde rooi-machines bouwen en men keerde rooi-premies uit. Men is nu met machinaal rooien zo ver gevorderd, dat de aardappels schoon op de wipkar geleverd worden. (J. Moesker).
De fabriek Wildervank en Omstreken te Eeksterveense Kanaal werd in 1954 stopgezet. De aardappels worden voortaan vermalen door 5 fabrieken van 't Avébé.
Op voorstel van de Veenkoloniale Boerenbond wordt het Instituut voor 't kweken van aardappelrassen opgericht, om rassen te verkrijgen, die bestand zijn tegen aardappelmoeheid.

Thema
uw keuze
meer over uw keuze
Soort
onderneming
meer over onderneming
Niet van toepassing
meer uit Niet van toepassing